Enordic

Ardian sopinut 20-vuotisen projektilainan Åndbergin tuulivoimalalle KfW IPEX -pankin kanssa

  • Hankkeen vakaa tuottonäkymä ja projektin kattavasti rakennettu sopimuskokonaisuus mahdollistivat pitkän laina-ajan.
  • Ardian on sitoutunut edistämään kestävää energiantuotantoa vallitsevista markkinaolosuhteista huolimatta.

Ranskalainen Ardian on yksi maailman johtavista yksityisistä sijoitusyhtiöistä. Heinäkuussa 2020 Ardian ja saksalainen vientiluottopankki KfW IPEX-Bank sopivat 20-vuotisesta lainarahoituksesta Ardianin rakenteilla olevalle Åndberg-tuulipuistolle. Tuulipuisto sijaitsee Ruotsissa, ja sen teho on 286 MW.

Pitkäaikaisen rahoituksen vakuutena on mm. kymmenvuotinen uusiutuvan energian myyntisopimus. Sähkön ostaja on Ruotsin suurimpiin energiantuottajiin kuuluva Skellefteå Kraft. Uusiutuvan energian ostosopimus solmittiin lokakuussa 2019. Nyt sovittu lainarahoitus mahdollistaa Ardianille ja sen pohjoismaisten investointien hallinnointia hoitavalle Enordicille tuulipuistoinvestoinnin tuoton optimoinnin ja parantamisen.

Ardian Infrastructure -rahasto osti Åndbergin tuulipuistohankkeen ruotsalaiselta OX2-yhtiöltä helmikuussa 2019. Åndbergista tuli osa Ardianin pohjoismaista kestävän energian investointialustaa, Enordicia. Tuulivoimalassa käytetään uusinta teknologiaa, ja sen turbiinit ovat ensimmäisiä Nordexin uuden 5,x MW -tyypin laitoksia maailmassa. Tuulipuiston valmistumisaikataulu on vuodenvaihde 2021/22, jolloin tuulivoimala alkaa tuottaa puhdasta sähköä vuosittain yli 800 GWh. Åndberg-projekti on yksi Ruotsin suurimmista tuulienergiapuistoista.

Åndbergin tuulipuistoa hallinnoi Enordic. Enordic on Ardianin kumppani ja pohjoismainen uusiutuvan energian investointialusta. Enordic-alustaan kuuluu kolme muutakin tuulivoimalaitosta. Yksi laitoksista on suomalainen Lakiakangas 1, jonka Ardian osti keväällä 2020 saksalaisomisteiselta CPS Finland Oy:ltä.

”Lainasopimus on uusin askel tiellä, jolla rakennamme Pohjoismaiden johtavaa, uusiutuvan energiantuotannon portfoliota. Pitkäaikaisen rahoituksen sopimusehdot ovat edulliset nykyisestä markkinatilanteesta huolimatta. Tämä kertoo hankkeen vahvuuksista sekä oikein tehdyistä projektisopimuksista”, sanoo Thomas Linnard, Enordicin johtaja.

”Tässä hankkeessa näkyvät erinomaisesti Ardianin osaaminen, jolla kasvatetaan investoinnin tuottoa ja pienennetään riskejä. Projektirahoitus, valuuttasuojaus, riskinhallinta, investointiriskin hajautus ja tekninen optimointi ovat kaikki elementtejä, jotka Ardian ja Enordic ovat tuoneet Åndberg-hankkeeseen sen siirryttyä Ardianin omistukseen”, kertoo Simo Santavirta, Ardianin infrastruktuurirahaston operaatioista vastaava johtaja.

Ardian Infrastructuren pohjoismaisista sijoituksista vastaavan johtajan Amir Sharifin mukaan hanke kertoo rahaston sitoutumisesta kestävään energiaan: ”Haemme jatkuvasti pohjoismaisia sijoitusmahdollisuuksia, joilla tuemme muutosta kestävän kehityksen mukaiseen energiajärjestelmään.” 

Markus Scheer, KfW IPEX-Bankin johtoryhmän jäsen, kertoo vientiluottopankin sitoutumisesta innovatiivisten energia- ja ympäristöhankkeiden rahoittamiseen: ”Haluamme tukea Ardianin ja Enordicin Åndbergin tuulipuistoa, koska se edistää pohjoismaisen energiasektorin muutosta. Odotamme ilolla pitkäaikaista kumppanuutta näiden osaavien tiimien kanssa.