Ardian ostaa energiayhtiö Nevelin

Ranskalainen sijoitusyhtiö Ardian ostaa kaukolämpöä ja teollisuuden energiaratkaisuja tarjoavan Nevel Oy:n koko osakekannan. Vapo-konsernin kokonaan omistamalla Nevelillä on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa yli 130 energiantuotantolaitosta ja yli 40 kaukolämpöverkkoa. Nevelin liikevaihto vuonna 2019 oli 101 milj. euroa. Yrityskauppaa koskeva sopimus allekirjoitettiin 31.10. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

“Nevel sopii täydellisesti kestävän kehityksen strategiaamme Pohjoismaissa. Nevelin liiketoiminta perustuu kuntien, kiinteistöjen ja teollisuuden energiaratkaisujen kehittämiseen. Päämäärämme ovat hyvin pitkälti samat, ja uskomme, että investoinnillamme Nevelin kehittäminen saa entisestään lisää vauhtia”, toteaa Ardianin infrastruktuurirahaston johtaja Simo Santavirta.

Ardian näkee Nevelin liiketoiminnan kehittämiselle ja laajentamiselle Suomessa, Ruotsissa ja Virossa hyvät mahdollisuudet, mm. teollisuuden ja kiinteistöjen energiapalveluissa.

”Aiomme kasvattaa yhtiötä, investoida ja palkata lisää henkilökuntaa. Investoimme lisää Nevelin tuotantolaitosten, verkkojen tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseen. Hankkeiden suunnittelu käynnistyy välittömästi omistusvaihdoksen myötä. Investointiohjelman suuruusluokka on toistakymmentä miljoonaa euroa. Tarkoitus on käynnistää myös rekrytointiohjelma asiantuntijatehtäviin Suomeen ja Ruotsiin nopeasti”, kertoo Ardianin sijoitusten hallinnoinnista Pohjoismaissa vastaavan Enordicin hallituksen puheenjohtaja Eero Auranne.

Yrityskaupan voimaantulo edellyttää vielä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksymistä. Ardianilla ei ole Suomessa tai Pohjoismaissa Nevelin kanssa kilpailevaa tai päällekkäistä toimintaa.

Sitoutunut pitkäaikainen omistaja

Ardianin ensimmäinen sijoitus Suomeen tapahtui maaliskuussa 2020, kun se osti Lakiakankaan tuulipuiston Isojoella. Tuulipuistossa on tällä hetkellä 14 turbiinia ja tuotantokapasiteetti on 57 MW. Ruotsissa Ardianilla on rakenteilla 280 MW:n suuri tuulipuisto ja 75 MW:n tuulipuisto on käynnissä. Norjan Finnmarkissa Ardianilla on osuus 50 MW:n tuulipuistosta.

”Nevel täydentää erinomaisesti Ardianin investointiportfoliota Pohjoismaissa. Pohjoismaat on Ardianille strateginen kohde, jossa haemme uusia infrastuktuuri-investointikohteita energia-, tele- ja liikennesektorilla”, sanoo Ardianin infrastruktuurirahaston Pohjois-Euroopan johtaja Daniel von der Schulenburg.

“Neveliin investoiminen on merkittävä asia koko Ardianin investointistrategiassa, joka tavoittelee merkittävää hiilidioksidipäästöjen alentamista maailmanlaajuisesti”, kertoo energiamurroksesta Ardianissa vastaava johtaja Amir Sharifi.

Ardian on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, joka hoitaa ja neuvoo 100 miljardin dollarin omaisuutta Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Yritys on sen työntekijöiden enemmistöomistuksessa. Yrittäjyys on Ardianin liiketoiminnan ytimessä ja se keskittyy erinomaisen sijoitustoiminnan tuottamiseen globaalille sijoittajakannalle. Sitoutumalla kaikkien sidosryhmien yhteisiin tuloksiin Ardianin toiminta ruokkii yksilöiden, yritysten ja talouden kasvua ympäri maailmaa.

Ardian pitää kiinni keskeisistä arvoistaan eli huippuosaamisesta, uskollisuudesta ja yrittäjyydestä sekä ylläpitää globaalia verkostoa, jossa työskentelee yli 700 työntekijää 15 toimistossa ympäri Eurooppaa (Frankfurt, Jersey, Lontoo, Luxemburg, Madrid, Milano, Pariisi ja Zürich), Amerikkaa (New York, San Francisco ja Santiago) ja Aasiaa (Peking, Singapore, Tokio ja Soul). Se hoitaa varoja noin 1 000 asiakkaan puolesta viiden sijoitusosaamisen pilarin kautta: Fund of Funds, suorat rahastot, infrastruktuuri, kiinteistöt ja yksityiset velat.

Enordic on Pohjoismaiden ensimmäinen uusiutuvan energian investointialusta, joka perustuu Ardianin ja alan pohjoismaisten asiantuntijoiden kumppanuuteen.

Nevel on kehittyneitä infrastruktuuriratkaisuja tarjoava yhtiö, joka on sitoutunut viemään teollisuuden ja kuntien infrastruktuuriratkaisut uudelle tasolle. Nevel operoi yli 130:tä energiantuotantolaitosta ja hallinnoi yli 40:tä kaukolämpöverkkoa alan kehittyneimmän digitaalisen alustan avulla. Nevelin palveluksessa on 130 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Yhtiön liikevaihto on 100 miljoonaa euroa.

LISÄTIETOJA

Eero Auranne, hallituksen puheenjohtaja, Enordic, +358 44 4252200 (mahdollisuus myös henk.koht. tapaamiseen Helsingissä)
Simo Santavirta, infrastruktuurirahaston johtaja, Ardian, + 44 7741 901 340 (mahdollisuus myös henk.koht. tapaamiseen Lontoossa)
Tommi Manninen, Kreab, +358 400 437 515 (tapaamisjärjestelyt ja soittopyynnöt)

www.ardian.com
www.enordic.fi
www.nevel.com